snackamat.se

logotyp för snackamat.se Länk till startsidan

Ugnspannkaka

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl

  • 5 små ägg

  • 8 dl mjölk

  • 1 tsk salt

  • 1 msk socker

  • 100g smält smör

  • 1 paket bacon

Recept

  1. Sätt ugnen på 200 grader över/under eller 185 grader varmluft.

  2. Klipp bacon på en ugnsplåt och skjuts in i ugnen

  3. Blanda vetemjöl, salt och socker i en bunke

  4. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till slät smet

  5. Tillsätt sedan äggen och det smälta smöret

  6. Tillsätt resten av mjölken

  7. När baconet börjar bli krispigt, ta ut plåten ur ugnen och låt den svalna lite

  8. Smörj plåten med lite smör i hushållspapper så att pannkakan inte fastar (och du får frasigare botten)

  9. Ös på smeten och fördela baconbitarna någorlunda jämt över plåten

  10. In i ugnen igen på mittenvåningen tills pannkakan är fluffig och gyllenbrun (tar ca 30-40 min)

  11. Låt svalna i några minuter innan servering

  12. Serveras bäst med rivna morötter och rårörda lingon (gott att blanda!)

Tips

Undvik att öppna ugnen under tillagning eftersom det hämmar resningen av pannkakan.

Receptet går att göra vegetariskt, ta bort bacon och tillsätt ytterligare en halv tsk salt för att kompensera för den minskade sältan.

Laktosfritt smör och mjölk går också utmärkt.