Ugnspannkaka
Ingredienser
4,5 dl vetemjöl
5 små ägg
8 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk socker
100g smält smör
1 paket bacon
Recept
Sätt ugnen på 200 grader över/under eller 185 grader varmluft.
Klipp bacon på en ugnsplåt och skjuts in i ugnen
Blanda vetemjöl, salt och socker i en bunke
Tillsätt hälften av mjölken och vispa till slät smet
Tillsätt sedan äggen och det smälta smöret
Tillsätt resten av mjölken
När baconet börjar bli krispigt, ta ut plåten ur ugnen och låt den svalna lite
Smörj plåten med lite smör i hushållspapper så att pannkakan inte fastar (och du får frasigare botten)
Ös på smeten och fördela baconbitarna någorlunda jämt över plåten
In i ugnen igen på mittenvåningen tills pannkakan är fluffig och gyllenbrun (tar ca 30-40 min)
Låt svalna i några minuter innan servering
Serveras bäst med rivna morötter och rårörda lingon (gott att blanda!)
Tips
Undvik att öppna ugnen under tillagning eftersom det hämmar resningen av pannkakan.
Receptet går att göra vegetariskt, ta bort bacon och tillsätt ytterligare en halv tsk salt för att kompensera för den minskade sältan.
Laktosfritt smör och mjölk går också utmärkt.